Bach

bach

Wie was Dr. Bach?

Edward Bach werd geboren in 1886 in Engeland. Als 16 jarige ging hij werken in de kopergieterij van zijn vader en werkte jaren om zijn opleiding tot arts te kunnen bekostigen. Op 20 jarige leeftijd kon hij zijn opleiding tot arts starten en had inmiddels tijdens zijn werk meegemaakt wat ziekte betekende voor de mens; verlies van inkomen en verlies van baan. De angst voor ziekte was altijd aanwezig. Tijdens zijn opleiding ontdekte hij dat niet iedere patiŽnt met dezelfde klacht op dezelfde behandeling reageerde. De persoonlijkheid van de patiŽnt was van groot belang bij de genezing. Edward Bach ging zich verdiepen in de bacteriologie en de homeopathie en ontdekte een samenhang tussen chronische ziekten en darmbacillen. Het is hem gelukt zeven orale vaccins te ontwikkelen, de Bach-nosoden die nog steeds gebruikt worden in de allopatische en homeopathische geneeskunde. Edward Bach wilde zich niet alleen bezighouden met symptomen omdat hij er van overtuigd was dat de mens als geheel moest worden gezien. Uiteindelijk nam hij de beslissing zijn praktijk in Londen te verlaten en naar Wales te vertrekken, waar een heel nieuw werk tot stand kwam.

De zoektocht naar geneesmiddelen in de natuur:

In Wales zocht Edward Bach in de natuur naar geneesmiddelen en door zijn goed ontwikkelde gevoeligheid voelde hij de helende kracht van bloemen op zijn lichaam en geest. Hij begon met het prepareren van bloemen met een methode die hij vanuit de homeopathie kende. In de loop van de jaren heeft Edward Bach 38 prachtige remedies gevonden die toepasbaar zijn op 38 gemoedstoestanden die bij ieder mens voorkomen, onafhankelijk van geslacht of ras. De remedies zijn ook toepasbaar op dieren omdat ook zij deze gemoedstoestanden kennen. Planten kunnen ook zeer goed reageren op de behandeling met Bach remedies. Edward Bach is korte tijd nadat hij zijn laatste remedie had ontwikkeld in zijn slaap overleden.

De 7 hoofdgroepen van Dr. Bach:

wildrose
Edward Bach deelde de 38 remedies in 7 hoofdgroepen in:

angst:
rock rose, mimulus, cherry plum, aspen, red chestnut

onzekerheid:
cerato, scleranthus, gentian, gorse, hornbeam, wild oat

onvoldoende interesse in het hier en nu:
clematis, honeysuckle, wild rose, olive, white chestnut, mustard, chestnut bud

eenzaamheid:
water violet, impatiens, heather

overgevoeligheid voor invloeden en ideeŽn:
agrimony, centaury, walnut, holly

moedeloosheid of wanhoop:
larch, pine, elm, sweet chestnut, star of Bethlehem, willow, oak, crab apple

overbezorgdheid voor het welzijn van anderen:
chicory, vervain, vine, beech, rock water

Deze indeling is te vinden in vele boeken en is algemeen.

Methodiek volgens Dietmar Kršmer:

Dietmar Kršmer is heilpraktiker en hij ontwikkelde een geheel nieuwe therapie met de Bach bloesems. Hij wist een methode te ontwikkelen waarin laagje voor laagje aan het probleem wordt gewerkt.
De methodiek heeft een aantal principes:
Er wordt rekening gehouden met de onderlinge relaties tussen de bloesems.
Er kan worden ingedeeld welke bloesem er bij een oppervlakkig probleem opspeelt en welke bij een dieper liggend probleem.
Er ontstaat op deze manier een overzicht, dit is van belang voor de therapie die kan worden ingezet.
Het zal dan duidelijk kunnen worden welke verborgen negatieve gemoedstoestanden (uit balans geraakte gemoedstoestanden) hebben geleid tot de symptomen waarmee de cliŽnt komt. De cliŽnt kan dan de therapie desgewenst voortzetten om aan deze gemoedstoestand te werken.

Er wordt een huiddiagnose gedaan volgens de huidzone indeling. Bij iedere Bach bloesem horen specifieke huidzones. Bij verstoringen van de gemoedstoestanden treden er vaak plaatselijk veranderingen op.
Je kunt denken aan gevoeligheidsstoornissen of pijnklachten.

Bloesems toepasbaar op de huid.
Door een verdunde vorm van de bloesem op de juiste huidzone te gebruiken kan de werking van de bloesem versterken.

Objectieve diagnose mogelijkheden:
Het is gebleken dat er een relatie is tussen de Bach bloesem sporen (een aantal bij elkaar ingedeelde bloesems) en de meridianen die bekend zijn uit acupunctuur. Het verloop van een meridiaan kan ons helpen bij het vinden van de juiste bloesem. Verder kan ook de meridianenklok een aanwijzing zijn voor de juiste keuze van een bloesem.

Het mag duidelijk zijn dat een therapie volgens de methodiek van Dietmar Kršmer wordt gegeven door een therapeut die een opleiding heeft gevolgd bij een erkend opleidingsinstituut. In Nederland is de CINT hier een voorbeeld van.

Eerste hulp remedie.

ehbo

Wat is een eerste hulp remedie?

Het is een oplossing van bloesems die, als eerste hulp, in noodgevallen van allerlei aard toegediend kan worden.

LET OP: HET IS GEEN VERVANGING VAN EEN ARTS !

Het mengsel bestaat uit de volgende bloesems:
Star of Bethlehem = vogelmelk, tegen schok
Rock rose = zonneroosje, tegen schrik en paniek, acute angst
Impatiens = reuzebalsemien, tegen mentale stress en spanning
Cherry plum = kerspruim, tegen de angst uit vertwijfeling de zelfbeheersing te verliezen
Clematis = bosrank, tegen het gevoel er niet helemaal bij te zijn, het voorgevoel dat voorafgaat aan het bewustzijnsverlies

Wanneer gebruik je de eerste hulp combinatie?

Als indicatie kun je denken aan onder andere:
Geestelijke noodsituaties, acuut schrikken, ernstige berichten of lichamelijk letsel, verbrandingen en ongelukken.

In acute gevallen neem je 4 druppels op een klein glas met water en laat het slachtoffer steeds een klein slokje nemen totdat verbetering optreedt. Als er verbetering is kunnen de tussenpozen worden verruimd.
Zonodig kan de eerste hulp remedie puur worden gegeven, op de lippen, het tandvlees, de slapen, de fontanel, achter het oor of op de polsen.

De eerste hulp remedie kan ook uitwendig worden toegepast, in kompressen of omslagen. Er worden dan 5 Š 6 druppels eerste hulp remedie in een halve liter water opgelost. Er kunnen warme omslagen of koude kompressen mee gemaakt worden.

Ook is de toepassing er voor de dieren, de eerste hulp druppels kunnen aan het voer of aan het drinkwater worden toegevoegd of zoals beschreven puur.

Er bestaat ook een eerste hulp zalf die perfect werkt bij onder andere:
kneuzingen, insectenbeten en bij het bekende stoten. De zalf niet gebruiken op open plekken.

De werking van de druppels is snel en je ziet meestal een snelle verbetering. De druppels hebben geen nadelige gevolgen. De eerste hulp remedie is eigenlijk voor een ieder aan te raden en kan veel ellende voorkomen.

Recovery Remedy Plus.

Sinds enige tijd is de Recovery Remedy als Recovery Plus te verkrijgen.

Er zijn drie bloesems toegevoegd:
Mimulus, Aspen en White Chestnut.

Mimulus: er is een bekende oorzaak voor de angst
Aspen: er is een niet benoembare angst
White Chestnut: er zijn steeds ongewenste gedachten, malende gedachten.

De eerste hulp remedie ofwel de Recovery Remedy Plus is een remedie die je eigenlijk altijd in je tas mee kunt dragen omdat de remedie altijd onverwacht zijn dienst kan bewijzen.

Zelf heb ik al vele ervaringen gehad. Als voorbeeld wil ik een persoonlijke ervaring weergeven.
In de afgelopen zomervakantie in Oostenrijk kwam mijn zoon van 8 jaar ongelukkig terecht en brak zijn arm. In afwachting van de ambulance kon ik de eerste hulp druppels goed gebruiken voor hem. De paniek zakte snel weg en hij werd direct een stuk rustiger. Wat opvallend was voor mij was dat zowel het personeel van de ambulance als de artsen in het ziekenhuis de druppels herkenden en zeer positief reageerden.
Zij kenden allemaal de Notfallstrophen en stimuleerden het gebruik.
Ik zal de bloesems die gebruikt worden in de eerste hulp remedie gaan voorstellen en beschrijven.

Star of Bethlehem, Ornithogalum umbellatum, Vogelmelk

star
Deze plant is veel te vinden in bossen en velden maar ook veel in tuinen.
De plant wordt gemiddeld 20 cm hoog en de bladeren worden door een witte streep gedeeld.
De bloemen zijn aan de buitenzijde groen gestreept en aan de binnenzijde wit. De bloemen openen zich alleen als de zon schijnt.
De bloem bestaat uit 6 bloemblaadjes.

De bloesem wordt gebruikt bij mensen die een ingrijpende gebeurtenis meemaken of een schokkende ervaring op hebben gedaan.
Er is sprake van een trauma.
Niet alleen acuut kan deze remedie worden ingezet, ook bij traumaís uit het verleden. Deze traumatische ervaring is nog steeds niet verwerkt en kan aanleiding zijn tot lichamelijke klachten of concentratieproblemen.

Als eerste hulp remedie is Star of Bethlehem werkzaam bij o.a. hersenschudding, hersenletsel en breuken.
De remedie is prima inzetbaar bij:
psychische schok, denk aan een ongeval, verlies van een geliefd persoon of dier, na een teleurstelling, na een geboortetrauma.

Rock rose, Helianthemum nummularium, Zonneroosje

rockrose
Deze plant groeit op kalksteen, op rotsachtige bodem en op gras bedekte hellingen op een krijthoudend heuvelland. De plant is teer en heeft grote gele bloemen.

Rock rose wordt meestal gebruikt bij paniek situaties, als je niets meer kunt uitbrengen van de schrik of als je net een levensgevaarlijke situatie hebt meegemaakt.
In deze gemoedstoestand kan je staan te trillen op je benen, je voelt je hart in je keel kloppen en weet niet wat je moet doen.
Door het innemen van Rock rose op dit moment komt er een zekere kalmte en je weet weer wat je moet doen.

Impatiens, Impatiens glandulifera, Reuzebalsemien

impatiens
Deze plant kan wel 1,80 meter worden en groeit aan oevers van rivieren en kanalen of op laag gelegen vochtige grond.
De bloemen zijn lichtgeel tot een naar rood neigende mauve kleur.

De bloesem kan worden gebruikt bij ernstig ongeduld en frustratie, bij hoge geestelijke gespannenheid, bij grote ergernis.
Als de bloesem wordt ingenomen komt er meer rust en geduld, er is meer oog voor de ander.

Cherry Plum, Prunus cerasifera, Kerspruim

cherry
Deze boom kan wel 3 tot 4 meter hoog worden en heeft een zuiver witte bloesem. Als eerste bloeit de boom daarna komen de bladeren.

De bloesem wordt ingezet bij het gevoel van innerlijke spanning. De persoon is bang zijn verstand te verliezen en net als een ballon uit elkaar te kunnen knappen. Vaak heeft men ook de gedachte van nog even en dan doe ik je wat. In de negatieve gemoedstoestand kan de persoon bang zijn voor zichzelf.
Het innemen van de bloesem haalt de druk van de ketel, de persoon is weer aanspreekbaar en kan zich beheersen.
Doordat de innerlijke druk is afgenomen is de persoon weer in staat naar zichzelf te kijken.

Clematis, Clematis vitalba, Bosrank

clematis
Deze houtachtige klimplant kan wel 12 meter hoog worden. De bloemen hebben 4 groenwitte, roomkleurige kelkblaadjes. In de herfst worden de stijlen van de bloem draderig met een zilverwitte glans.

De bloesem kan bijvoorbeeld worden ingezet bij dagdromers, bij bewusteloosheid, onoplettendheid, kleine ongelukjes, concentratieproblemen.
Ook mensen die makkelijk flauwvallen kunnen baat hebben bij clematis.

Mimulus, Mimulus guttatus, Maskerbloem

mimulus
Deze plant wordt ongeveer 30 cm hoog, heeft gele bloemen en kom je tegen langs beekjes en andere vochtige gebieden.

De bloesem Mimulus wordt gegeven bij een bekende angst (voor veel mensen is de tandarts een bekende angst), bij overgevoeligheid voor harde geluiden, agressie, bij conflicten of overgevoeligheid.
Vaak geeft een persoon niet toe dat de angst bestaat.
Door Mimulus te gebruiken kan de persoon de angst aan. De onzekerheid verdwijnt.

Aspen, Populus tremula, Esp

aspen
Deze boom wordt ongeveer 2,50 meter hoog. De hangende katjes zijn mannelijk en de ronde katjes zijn vrouwelijk, hierna komen pas de bladeren.

Aspen wordt gebruikt bij vage niet benoembare angsten, ongegronde angst, bij ongerustheid, angstige voorgevoelens of nachtmerries.
Denk hierbij aan kippenvel over je lijf en je weet niet waarvan, ook het steeds om je heen kijken in het donker is een voorbeeld.
Veel kinderen hebben baat bij Aspen als zij bang zijn in het donker. Het innemen geeft vertrouwen en een rustig en veilig gevoel.

White Chestnut, Aesculus hippocastanum, Paardekastanje

whitechestnut
De bovenste bloemen van deze boom zijn meestal mannelijk, de onderste vrouwelijk. De bloesem is meestal geelwit, later komen er roodachtige vlekken in.

De bloesem is nodig voor mensen die blijven piekeren, de onaangename gedachten blijven draaien in het hoofd, discussies worden in gedachten gevoerd en herhaald, er komt een doorlopend moe gevoel.
Bij inname komt er rust in het hoofd, het piekeren en malen stopt zodat iemand helder kan nadenken.

De combinatie die van deze acht bloesems is gemaakt geeft je een echt eerste hulp middel.
Natuurlijk blijft het in ernstige gevallen altijd belangrijk medische hulp te zoeken.
De druppels kunnen gegeven worden naast alle andere medicatie en vormt daarvoor geen probleem.
Ook de huisdieren hebben baat bij deze druppels.

Consult en vergoedingen

agrimony
Indien een Bach bloesemtherapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging die erkend is door de zorgverzekeraar zal een gehele of gedeeltelijke vergoeding van toepassing zijn. Het is verstandig vooraf te informeren of de therapeut medische scholing heeft genoten en of hij/zij samenwerkt met medici.

De behandeling

Het eerste gesprek zal ongeveer anderhalf uur duren. In dit gesprek wordt een vragenlijst doorgenomen en wordt gekeken welke remedies als eerste kunnen worden gebruikt. Sommige klachten zullen zich snel kunnen verbeteren, andere hebben een langere tijd nodig omdat ze al jarenlang aanwezig zijn.
Vervolggesprekken vinden in overleg plaats en zullen ongeveer een uur duren.

home bach reiki ah ha voeding tulzer contact gb links pijltje overig